Resa till Oslo med buss

Om Oslo

Runt 1300-talet hade staden en befolkning på 3000 personer och den var då residens för Kund Håkon V - känd för uppförandet av Akershus slott och fästning. År 1624 förstördes staden i en stor brand. Danmarks Kung Kristian IV byggde upp staden igen, men bytte namn på den till Kristiania. Namnet byttes tillbaka till Oslo 1925. Under 1800-talet upplevde Oslo många av de förändringar som även skedde i andra stora städer i Europa, industrialiseringen satte sin prägel på Akerselva-området och staden växte snabbt.

 

De centrala delarna av Oslo, runt huvudgatan Karl Johan och det kungliga slottet, kallas helt enkelt för Centrum. Sevärdheterna i det här området är Stortingets riksdagsbyggnad och Oslos domkyrka. Akershus slott och fästning ligger centralt i hjärtat av staden vid utkanten av Oslofjorden. Ännu en stor turistattraktion är Aker Brygge, tvärs över vattnet från fästningen, här hittar du restauranger, köpcenter, mysiga promenadstråk samt terminalen för Nesoddenbåtarna.

 

Kvadraturen är ett historiskt område med danska byggnader från 16..-talet inte långt därifrån. I den trendiga stadsdelen Grünerlökka vid Akerselva finns några av de bättre barerna och butikerna. Den intilliggande stadsdelen Grönland är känd för dess färgrika och mångkulturella utbud. Frogner och Majorstuen, i västra Oslo, är fashionabla stadsdelar med butiker och restauranger som attraherar många.

                                                                                                                                                                                                               Källa: Arrivalguides.com