Info om Corona Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen av vår webbsida. 

Läs mer om cookies >>

Vy Bus4You och Vy express till stämningsfulla julmarknader

Julen närmar sig med stormsteg och är för många en högtid att längta efter – med stämningsfull belysning, pynt och glädje. Särskilt alla mysiga julmarknader som årligen lockar de som vill bygga upp sina julkänslor och förväntningar inför ett nytt år. Det bjuds på allt från härligt hantverk och god mat till  dans runt granen. Vem vet, kanske även ett tidigt besök av tomtefar? Vy BUs4You och Vy express kör till många av dessa platser där julen finns att känna in och beskåda! Nedan listar vi de mest populära julmarknaderna inom vårt linjenät som absolut är värda minst ett besök.

Köpenhamn
* Julmarknad på Kongens Nytorv 15 november till den 22 december mellan Strögets slut och Nyhavn. Här satsas på stämning som i gamla dagar med inspiration från de stora julmarknaderna. Precis som i Lübeck kan du även här se den vackra juldekorationen på Hôtel D’Angleterre.

* Jul på Tivoli mellan den 16 november och den 5 januari. Jul i alla hörn, stort ”Alp Gasthaus” och doft av ”Kleiner” och kanel.


Malmö
* Malmö julmarknad mellan den 21 november till den 23 december är beläget mitt i stadskärnan. En klassisk julmarknad med genuint hantverk, musik och uppträdanden.

* Mitt Möllan Julmarknad 7–8 december erbjuder försäljning av lokalproducerade julklappar och här finns också smakprov från olika butiker samt en foodcourt.

* Julmarknad på Katrinetorp 6–8 december. Traditionellt svenskt hantverk med moderna inslag. Allt ifrån handstöpta ljus och karameller till träslöjd och korgmakeri. 


Helsingborg
* På Jul på Fredriksdal mellan den 6 och 8 december firas julen som den gjordes förr, en gammaldags julmarknad med julgotter, utställningar och pyssel. Barnen får träffa tomtemor och tomtefar och på gården väntar djuren på en klapp eller två.


Oslo
 
* Spikersuppas julmarknad pågår 16 november till 30 december. Oslos stadskärna förvandlas till ett härligt juläventyr. Utställarna erbjuder lokalproducerade varor och det finns även en julverkstad där man bland annat kan få en tomteluva eller knåda pepparkaksdeg.

* Designernes eget julemarknad, 7-8 december.  En jultradition med tusentals besökare där du träffar deisgners från både Norge och andra länder. Upptäck unika, handgjorda julklappar som kläder, lampo och illustrationer med mera.

Vegansk julmarknad, 14-15 december. Den veganska julfestivalen i Oslo har målet att inspirera till en djurvänlig, miljövänlig, etisk och hälsosam jul. På tre vaningar finns allt från mat- och julklappsförsäljning till matlagningskurser och upplevelser till vuxna och små. Biljetter köps i dörren.


Göteborg

* Jul på Liseberg arrangeras den 15 november till 30 december. Under julen förvandlas Liseberg till en glittrande julsaga med miljoner juleljus till vacker isbalett. Här kan barnen gå på skattjakt i Medeltidsbyn och lämna sin önskelista till tomtefar.

* Kronhus jul 30 november –21 december. Göteborgs äldsta julmarknad i Göteborgs äldsta byggnad Kronhuset, som stod klart 1654. I huset och bodarna säljs hantverk och julklappar.

* Julmarknad på Tjolöholms slott den 15 november till 1 december. Varje dag är det en rad programaktiviteter såsom eldshow, godisregn och julmusik. Ett hundratal utställare av hantverk och det erbjuds även lokalproducerade matdelikatesser.

* Haga julmarknad pågår helger från 30 november till 22 december. I Göteborgs äldsta stadsdel hittar du hemmagjorda och lokalproducerade varor, men också nytt, trendigt och vintage i butikerna som ligger längs gatan.

* Juldesignmarknad á la London, 22-24 november. 80 designtalanger bjuder på allt från mode och accessoarer till konst och inredning.


Borås
* Juldesignmarknad á la London på Textile Fashion Center, 28 november. 70 designtalanger bjuder på allt från mode och accessoarer till konst och inredning. 

* Ekhagens julmarknad 22 november. Massor av gott för både hantverksälskaren och den hungrige. Barnen kan göra roliga aktiviteter i tomtelandet. 


Jönköping
* Julmarknad på Equmeniakyrkan 23 november. Med en stor handelsbod, bokloppis och korvgrillning finns det massor av aktiviteter för både stora och små.

* Julmarknad i historisk miljö på Strömsberg 7 december. Här finns utställare med hantverk som till exempel smycken och bildkonst och det kommer även finnas både lotteri och chokladhjul.


Norrköping
* Jul i Värmekyrkan 30 november –1 december. Här samlas ett flertal olika knallar som samsas om ytan tillsammans med tomtenissar och granar. Hos tomtefar kan barnen lämna in sin önskelista.


Linköping
* Julmarknad på Ekenäs slott pågår den 14–17 december. Medeltida sagoslott med tinnar och torn och över 80 utställare. Passa på att gå guidad slottsvisning eller Barnspökvandring.

* Gamla Linköpings julmarknad. Under första och andra advent anordnas denna marknad där gammeldags traditioner står i fokus. Hantverk, stämningsfull musik och dans runt granen erbjuds samt ponnyridning och besök av jultomten för de små. 


Mjölby
 
* Julmarknad i Skänninge, 7 december. En tidsresa där du upplever en annan tidsepok genom välkända karaktärer och händelser från Skänninges historia. Det kommer även vara tomterace för hela familjen. 


Stockholm
* Jul på Stortorget, Gamla stan mellan den 23 november och den 23 december. Här finner du bodar med karameller, smide, keramik och mycket annat som får dig att komma i rätta stämningen. Passa gärna på att besöka ”Den levande julkalendern” när du är i farten.

* Skansens julmarknad pågår under helgerna från 30 november till 20 december, en riktig Stockholmstradition sedan år 1903. Här finner du hantverk och du kan dansa kring granen och pyssla i verkstaden. Här kan även lära dig mer om jultraditioner från förr.

* Julmarknad i kunglig slottsmiljö på Drottningholms slott 7–8 december. Fokus på småskaligt producerad mat och gediget svenskt hantverk. Det går också att besöka slottet, Drottningholms teater och teaterladan.


Västerås

* Jul på Vallby Friluftsmuseum pågår den 30 november - 1 december. Det är en gammaldags julmarknad med ljusstöpning, marknad och spelmandsmusik. Har du lite tur får du även träffa gårdstomten.

* Julmarknad i Kärrbo 2 december. I bygdegården är det fullt med utställare och det finns även möjlighet att åka häst och vagn. Njut a en adventsgudtjänst i den vackra kyrkan som är öppen hela dagen.


Arboga
* Gammeldags julmarknad i Ahllöfsparken och Stora Torget 7–8 december. En kär tradition i Arboga med hantverksmarkand och dess inomhusboda i Ahllöfsparken. Stora torget förvandlas till hästtorg med möjlighet att åka både häst och vagn och rida ponny. Som traditionen bjuder blir det också julstök på Arboga museum, dans runt granen och pyssel i Tomteverkstaden.


Örebro
* Julmarknaden i Karlslund pågår den 30 november. Här sprids en hjärtlig julatmosfär av glögg och hembakat. Barnen kan åka häst och vagn, träffa tomten eller prova lyckan i fiskedammen. 

* Julmarkad i Wadköping varje adventssöndag. Här hittar man julpynt, hantverk, tomtar, kransar, korvar, ostar och annat som hör julen till.


Kristinehamn
 
* Julmarknad Gustafsvik 14 december. Här njuter du av värmländsk mat, hantverk, julmusik och pyssel.

* Traditionell julmarknad på Kristinehamns Hembygdsgård 24 november. Försäljning av hantverk, julbröd och ett besök av tomten.


Karlskoga
* Jul på Knutsbols hembygdsgård den 23–24 november. Här finner du hantverk och det serveras kålsoppa och glögg.

* Julmarknad vid Granbergsdals hytta och i skolan 16 november. Knallare finns på plats och även lotterier samt servering av kålsoppa och glögg. Mysfaktorn blir maximal när luciatåget avslutar marknaden. 


Karlstad
* Mariebergsskogens julmarknad är en kär tradition för många och pågår 8–9 december. Parken fylls av delikatesser, hantverk och roliga aktiviteter för barnen.

* Julmarknad på Alsters Herrgård 30 november. I unik herrgårdsmiljö kan man ta del av knallares produkter såsom hantverk, slöjd och matvaror – allt tillverkar i Värmland.  


Smedjebacken
* Julmarknad på konsthallen MEKEN 3 december. Här hittar du en kreativ och lite annorlunda julmarknad där lokalt och regionalt hantverk får ta plats. Du hittar hantverk, formgivning, design, slöjd med mera och i kafét kommer du kunna köpa fika och lyssna på musik.


Ludvika
* Julmarknad i Sunnansjö den 22 november. Här tassar tomtarna omkring och knallare säljer både varor och gott att äta. Det bjuds även på stekta krabbelurer i huggarkojan, krabbelurer som är pösplättar som serveras med sylt och vispad grädde. Värt ett besök bara därför.  
   
* Julmarknad den 9 december hos Step inside - ett över 100 år gammalt hus som har stått orört i 54 år. Sedan ett tag tillbaka består husets rum av inredningsbutiken Step inside samt ett litet museum. Detta passar framför allt dig som vill ha smak av det traditionella.


Vi hoppas att vi får lov att köra dig till någon av dessa härliga julmarknader och få dig att komma i rätt julstämning. Boka din biljett med Vy Bus4You eller Vy express redan idag på nettbuss.se eller ring oss på 0771-151515. Varmt välkommen!

julmarknad_740.png

Med reservation för förändringar/felskrivningar gällande de olika julmarknaderna.