Nettbuss och NSB blir Vy. Läs mer på vy.se

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen av vår webbsida. 

Läs mer om cookies >>

Våra kvinnliga förare

2011 hade vi 6 kvinnliga förare, nu, 2018 har vi 16! Nedan kan du läsa om några av våra grymma tjejer och deras upplevelse om att vara kvinnor i ett mansdominerande yrke. 💜

 

Sheeda

"Att en kvinna från min kultur kör buss är ovanligt. Jag gillar utmaningar och valde att bli bussförare för 20 år sedan. Det är det bästa jag har gjort! Min lärare på skolan sa att jag var den första kvinnliga föraren med annan bakgrund som tog D-körkort, vilket gör att jag bär min sjal med extra stolthet. När jag inte kör buss undervisar jag i grundskolan och umgås med mina barnbarn. Jag tycker det är bra att kvinnor är i mansdominerade branscher och bidrar till jämställdhet. Den bästa känslan är när passagerare står och väntar på den traditionella bilden av en busschaufför, så dyker jag upp! När de sedan lämnar bussen och jag får komplimanger att de är mycket nöjda med körningen så fylls hela jag av glädje."

Gittsi

”När jag inte arbetar är det paddling som gäller och det fungerar nästan alltid då havet sällan fryser. Skidor är en annan favorit - både på längden och utför. Jag arbetade inom vården men ville byta karriär och valde bussbranschen. Jag njuter av att i mörker och regnslask köra mjukt och behagligt genom natten, så att gästerna kan sova lugnt och tryggt. Små saker har stor betydelse för människors välbefinnande. Att gå upp och kolla temperaturen på övervåningen kan vara en sak. Att ge bra information är en annan. Det är välkomnande och skapar bra stämning på bussen. Det är ett ansvarsfullt yrke där vi har många liv i våra händer och det är viktigt att bibehålla respekten för de tunga fordon vi rattar omkring.”

Elynora, 35 år


”När jag inte jobbar är jag med min familj som består av mina fem barn, man, hund och minigris. Jag är en datanörd som älskar att åka skateboard och att tatuera nära och kära. I grunden är jag utbildad speciallärare för barn med diagnos men när min son Viggo fick diagnosen autism behövde jag byta bana. För fyra år sedan tog jag mitt D-kort och sedan i maj har jag kört för Nettbuss Bus4You. Jag älskar det! Jag känner mig fri när jag är ute och kör och jag får så mycket uppskattning av både kollegor och våra gäster. Folk blir lite förvånade över att se en ung tjej bakom ratten och det gör mig extra stolt. Man måste ha skinn på näsan när man är kvinna i en mansdominerad bransch. Är man beredd för att ge fin service och hjälpa människor är bussförare det bästa jobbet man kan ha!”

Charlotte, 30 år


”Jag bor strax utanför Karlstad med min sambo och mina två barn. Jag är en kreativ person som älskar att renovera möbler och inreda. I oktober firar jag två år som förare hos Nettbuss Bus4You. Bussförargenen kommer från min pappa, det är honom jag ska tacka för att jag är här idag. Jag har många gånger fått frågan om det verkligen är lilla jag som ska köra den stora bussen, men när vi är framme kommer de fram och säger att jag är en av de bästa de har rest med. Det gör mig så lycklig och jag älskar att kunna visa att tjejer kan köra buss. Vi behöver fler kvinnor i branschen och jag vill hälsa till dem som funderar på att bli bussförare att - bara gört!”

Anette

”Jag firar 20 år som bussförare i år och min familj är en riktig ”fordon-familj”, då min son kör budbil och min man också är bussförare. När jag inte kör buss promenerar jag med vår pudel, stickar eller tränar yoga. Jag fick upp ögonen för yrket redan i tonåren när min barndomskompis mamma och en kvinna på gården körde buss, de sken upp varje gång de pratade om sina liv som busschaufförer. Det är många män i yrket men jag tycker att det är enklare att arbeta med män. Det är ett underbart jobb om man gillar att träffa människor och man får känslan av frihet samtidigt som man måste ta stort ansvar. Kort och gott kan jag sammanfatta det med att säga att jag älskar att ratta stora och små fordon!”

Pirjo

"Jag är ursprungligen från Finland men har bott i Sverige väldigt länge, men min finska ådra med att basta med björkris försvinner aldrig. Efter mer än 25 år av att köra Biblioteksbussen i Göteborg ville jag testa något nytt och fick upp ögonen för Nettbuss Bus4You. Det bästa med jobbet är alla trevliga gäster och kollegor, samt bekvämligheten att köra bussen eftersom man vet att alla andra också har det bekvämt. Både män och kvinnor kommer fram och säger att jag kör bra och det är den bästa bekräftelsen man kan få! Det är en ära att få dela glädjen med våra fantastiska passagerare när de är på resande fot och på väg till något roligt. Det får mig att känna mig speciell!