Linje 100

linje 100.jpgEn Askungesaga mellan Göteborg och Borås.

---------------------------------------------------------------
Hundratals resenärer åker dagligen med Linje 100 mellan Göteborg och Borås. Borta är missnöjda kunder som förut kände sig glömda. Istället erbjuds nu komfort och service. 
---------------------------------------------------------------

Klockan har passerat sju på morgonen och Nils Ericssonsterminalen är fylld av människor. Ibland får de som väntar på linje 100 sällskap av Lena Holmberg, depåchef på Nettbuss, som gärna tar tempen på vad kunderna tycker.
   – Vår prioritet är att lyssna till resenärerna, säger hon.
   Förutom depåchefens närvaro har Nettbuss dagligen personal vid påstigningsplatserna. Minsta tecken på överfull buss åtgärdas omgående. Nettbuss tog över driften av linje 100 för snart två år sedan och från första stund har kundkontakten varit viktig. Tiden innan präglades av irritation kring överfulla bussar och tidtabeller som inte hölls. Nettbuss använder bekväma dubbeldäckare på linje 100, alla med gratis internetuppkoppling och eluttag.
   – Vi tror på konceptet dubbeldäckare i stadsmiljö.
Vi får in mycket folk på liten yta, säger Lena Holmberg. 

Linjen har numer fått sällskap

av linje 101 och 102. Den ena kom till efter att vårdanställda önskade ta sig direkt till Borås sjukhus (102). Linje 101 gör flera stopp längs vägen.Tillsammans med kundservice finns även miljötänk hos Nettbuss. Alla chaufförer utbildas till att köra bränslesnålt, och genom installerade mätare kan de själva gå igenom sin körning och se om det förekommit tunga inbromsningar eller tomgångskörning.
   – Det är roligt att se hur intresserade förarna är av sin körning. Vi använder också av biodiesel (RME) som är oerhört miljövänligt,säger Lena Holmberg. 
   Resandet med linje 100 ökar stadigt och så har det varit under flera år. En stor pendlargrupp är de studenter som ska till Borås högskola. Vid första skoldagen välkomnades de av informatörer ombord på alla bussar tillsammans med nybryggt kaffe. Samarbete med andra företag är viktigt för Nettbuss. Men resenärerna själva hör också av sig.
   – En grupp sjuksköterskor ringde mig då de saknade tio minuter för att hinna byta om. Vi ordnade en tidigare buss redan dagen efter, säger
Lena Holmberg.
   Västtrafiks VD Lars Backström ser potential hos linjen.
   – Linje 100 är en av våra mest och bäst utvecklade linjer. Den har snabbt blivit populär med en imponerande resandeutveckling. Just nu pågår arbetet med att ta fram en särskild affärsplan för hur utvecklingen ska säkerställas. Extra roligt är alla de ambassadörer linjen fått som ofta gör sin röst hörda på Twitter.

 

--- Fakta om Linje 100 --------------------------------------------------------------------

- 100 linjerna är expressbussar mellan Göteborg och Borås, i huvudsak trafikerad med moderna dubbeldäckare.

- Nettbuss ansvarar för trafik och drift (utförare). Västtrafik är trafikhuvudman (beställare).

- Sammanlagt används 35 bussar på de tre linjerna 100, 101 och 102.

- Vid högtrafik avgår bussarna minst var 8:e minut, oftast tätare. Planer finns på att förtäta trafiken ytterligare.

- 2011 steg antalet resenärer med 25 procent. Under första halvåret 2012 fortsatte ökningen med ytterligare 11 procent.

- Följ kommentarerna om Linje 100 på Twitter via: #buss100