Nettbuss Bus4You mitt i myllrande julmarknader


Julen närmar sig och är för många av oss en högtid att se fram emot och längta efter, särskilt när vintertiden är här med mörkare dagar. Fram till höjdpunkten julafton har ljuset en betydande roll för oss och många städer i vårt avlånga land pryds av stämningsfull julbelysning. På vissa platser hyllas ljuset till och med i form av extraordinär ljusdesign och ljusfestivaler. Återkommande är också mysiga julmarknader som årligen lockar många som vill bygga upp sina julkänslor och förväntningar inför ett nytt år. Vi kör till många av dessa platser där julen och ljuset finns att känna in och beskåda! Nedan listar vi de mest populära julmarknaderna i vårt linjenät som absolut är värda minst ett besök.
 
Köpenhamn
 - Julmarknad på Kongens Nytorv 17 november till den 22 december mellan Ströget och Nyhavn. Precis som i Lübeck kan du även här se den vackra juldekorationen på Hôtel D’Angleterre.
- Jul på Tivoli mellan den 19 november och den 31 december. Jul i alla hörn, stort ”Alp Gasthaus” och doft av ”Kleiner” och kanel.

Malmö

- Malmö julmarknad mellan den 26 november till den 23 december beläget mitt i stadskärnan. Ett klassisk julmarknad med genuint hantverk, musik och uppträdanden.

Lund

- ”Vinterlund” på Stortorget startar den 1 december med grantändning kl.16. Julstämningen fortsätter den 2-3 december, 9-10 december och 16-17 december på Stortorget med marknad och konserter och här kan du åka häst och vagn. Mellan den 1 december till den 15 januari finns en snölekplats på Strotorget. Kul för både stora och små!

Helsingborg
- Julmarknad på Väla trädgårdar den 25 november med visningsträdgård och inspiration.
- Julskyltning den 3 december med Luciakröning på terrasstrapporna.
- Jul på Fredriksdal mellan den 8 december och den 10 december där friluftsmuseet har gammaldags julmarknad med pepparkakor, julpyssel och gröt. Besök djuren och kanske får du träffa tomtemor och tomtefar!

Oslo
- Julemarknad mellan den 16 december och den 21 december på Youngstorget. Marknaden är inomhus och här hittar du både hantverk och matvaror.

Göteborg
- Jul på Liseberg arrangeras den 17-19 november, 24-26 november och 30 november samt 1-3 december, 5-10 december, 12-23 december och 26-30 december. Under julen förvandlas Liseberg till en glittrande julsaga med miljoner juleljus till vacker isbalett. Här kan barnen gå på skattjakt i Medeltidsbyn och lämna sin önskelista till tomtefar.
- Julmarknad på Tjolöholms slott den 17- 19 november och 22-26 november. Godset är pyntat, tomtefar tar emot barnens önskelistor i Slottshallen och ett hundratal utställare av hantverk och lokalproducerade matdelikatesser erbjuds på julmarknaden.
- Haga julmarknad den 25-26 november, 2-3 december och 9-10 december samt 16-17 december. I Göteborgs äldsta stadsdel hittar du hantverk i butiker och marknadsstånd längs julpyntade gator.

Borås
- Julmarknad på Hemgården den 1-2 december. Här arrangeras julmarknad sedan 1940-talet och här finns allt från hantverk till hembakat och musikunderhållning.
 
Jönköping
- Jul på Munksjömagasinen den 8-10 december, i den fina gamla industrimiljö vid Munksjön.
- Gammaldags jul på Tändsticksområdet den 3 december. Konst och hantverk, kulturupplevelser och tillfälliga ljusdesigner.

Norrköping
- Julmarknad på Norrköpings stadsmuseum den 9 december. En exklusiv julmarknad inomhus med smycken, textil och hantverk.

Linköping
- Julmarknad på Ekenäs slott den 16-19 december. Medeltida sagoslott med tinnar och torn och över 80 utställare. Passa på att gå guidad visning med tema ”Blomsterslottet”.

Mjölby
- Julmarknad på Vifolkagården den 26 november. Här finns den rätta stämningen med julmusik, lotterierer, hantverk och mycket mer.

Stockholm
- Jul på Stortorget, Gamla stan mellan den 2 december och den 23 december. Här finner du bodar med karameller, smide, keramik och mycket annat som får dig att komma i rätta stämningen. Marknad startade år 1837 och är den äldsta julmarknaden Sverige. Passa gärna på att besöka ”Den levande julkalendern” när du är i farten.
- Skansens julmarknad pågår 25-26 november, 2-3 december, 9-10 december och 16-17 december. Denna pärla till julmarknad är en riktig Stockholmstradition. Här finner du hantverk och du kan dansa kring granen och pyssla i verkstaden. Här kan även lära dig mer om jultraditioner från förr.

Västerås
- Jul på Vallby Friluftsmuseum som pågår den 2-3 december. Det är en gammaldags julmarknad med ljusstöpning, marknad och kulturhistoriska dramatiseringar.  Har du lite tur får du även träffa tomten.

Örebro
- Julmarknaden på Gällersta forngård pågår den 2-3 december. Marknaden kallas ”Närkes Skansen” och är traditionsenlig julmarknad med matbod och hantverk. På söndagen besöker tomten kvarnen.


Kristinehamn

- Julmarknad på hembygdsgården den 6 november. Gårdarna är öppna och här finner du bland annats smide, kransar och luffarslöjd.


Karlskoga

- Jul på Knutsbols hembygdsgård den 25-26 november. Här finner du hantverk och det serveras kålsoppa och glögg.


Karlstad

- Mariebergsskogen julmarknad pågår 9-10 december. Parken fylls med delikatesser, hantverk och roliga aktiviteter för barnen.


Smedjebacken

- Julmarknad på Barken den 2 december. Här kommer du i rätt julstämning och här erbjuds ponnyridning, möjlighet att åka häst och vagn och tomten kommer på besök.


Ludvika

- Julmarknad på Ludvika gammelgård den 10 december. Hantverkare ställer ut och det finns försäljning av bland annat lotter, bröd, granar och smycken. Det finns även så kallad ”släppabakning” som är tradition för många.
- Julmarknad i Sunnansjö den 25 november. Här hittar du hantverksstånd och det även bjuds på stekta krabbelurer. Krabbelurer är pösplättar som serveras med sylt och vispad grädde. Värt ett besök bara därför.  
- Julmarknad den 9 december hos Step inside - ett över 100 år gammalt hus som har stått orört i 54 år. Sedan ett tag tillbaka består husets rum av inredningsbutiken Step inside samt ett litet museum. Detta passar framför allt dig som vill ha smak av det traditionella. Här är smeden Maria Erkers på plats med egentillverkad inredning. 
 
Vi hoppas att vi får lov att köra dig till någon av dessa härliga julmarknader och få dig att komma i rätt julstämnimng. Boka din biljett redan idag på nettbuss.se eller ring oss på 0771-151515. Varmt välkommen!

vintervag.png


Vi reserverar oss från ev tryckfel eller andra, utom vår kontroll, förändringar i programmen.
Vissa av Julmarknaderna har entréavgift. Vi rekommenderar därför att du inför din Julresa besöker stadens officiella besökssida för aktuell information.